פרופ׳ גלעד רבינא

טיפולי לייזר

טיפולי לייזר במחלות רשתית, רשתית סוכרתית, חסימת ווריד הרשתית, קרעים ברשתית, הפרדות רישתית

פוטוקואגולציה פאנרטינלית – טיפול לייזר לרשתית סכרתית

טיפולי לייזר במחלות רשתית

לייזר (LASER = Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) הוא אלומה מפוקסת של קרני אור בעלות אורך גל זהה. לייזר משמש מזה שנים לטיפולי עיניים.

הטיפול בלייזר נעשה במרפאה, אורך מספר דקות ויחסית אינו כואב. ישנם מספר סוגים של טיפולי לייזר לרשתית כשההבדל העיקרי ביניהם הוא אורכי הגל:

– לייזר מקומי (Focal Laser): משמש לאיטום כלי דם דולפים הגורמים לבצקת מקולרית בצורה נקודתית. יעיל במיוחד להקטנת אובדן הראייה עקב בצקת מקולרית על רקע רשתית סוכרתית או חסימת ווריד הרשתית.

– פוטוקואגולציה פאנרטינלית (PRP, Panretinal Laser Photocoagolation): לייזר המשמש בעיקר להרס תאים בשטחים של הרשתית ההיקפית למניעת היווצרות כלי דם לא תקינים חדשים (נאו- ווסקולריזציה) האחראיים על סיבוכים רבים כגון דלף, דימום ובצקות. בעצם ע"י "הקרבת" תאים ברשתית ההיקפית מצילים את מרכז הראיה מסיבוכים עתידיים העשויים לנבוע מגדילת כלי דם אלו. יעיל בעיקר עבור רטינופתיה סוכרתית פרוליפרטיבית וחסימת וריד הרשתית.

– קיבוע רשתית (Laser Retinopexy): לאורך זמן צלקות הלייזר גורמות לחיבור של רקמת הרשתית לרקמות תחתיה. משמש בעיקר לטיפול בקרעים ברשתית ובמהלך ויטרקטומיה לתיקון הפרדות רישתית.

– טיפול פוטודינמי עם וורטפורפין (Photodynamic Therapy with Verteporfin): המטרה לגרום להרס ממוקד של כלי דם לא תקינים תוך גרימת נזק מינימלי לרקמה הסובבת. ע"י הזרקת חומר רגיש לאור (וורטפורפין) לווריד, מספיק להשתמש בקרן לייזר עם אנרגיה חלשה ולכוונה לכלי הדם האבנורמליים בזמן שחומר זה זורם בהם, ברגע שקרן האור פוגעת בחומר הוא מאוקטב והורס את כלי הדם הרלוונטי בצורה נקודתית. נפוץ בעיקר לטיפול בCSR והמנגיומות.

פרופ' גלעד רבינא

רופא עיניים בכיר, מומחה למחלות רשתית, מנתח רשתית וקטרקט

תוכן העניינים

לפתיחת הצ'אט
שלום,
כיצד אוכל לעזור לך?