...

היפרדות זגוגית (PVD עיניים) זבוב בעין טיפול, נקודות שחורות בעין, הבזקים בעיניים

טיפול בהיפרדות זגוגית PVD עיניים
טיפול בהיפרדות זגוגית PVD עיניים

זבובים בעיניים \ נקודה שחורה בעין

היפרדות זגוגית PVD (זבובים – נקודות שחורות) (Posterior Vitreous Detachment) 

PVD עיניים (Posterior Vitreous Detachment) – רואים נקודות שחורות בעיניים, כתמים צפים בראייה, כתמים שחורים בראיה או הבזקי אור בעין? כשיש הבזקי אור בעיניים זה מצביע על היפרדות זגוגית העין – תסמינים כגון נקודה שחורה בעין, זבובים בעין, עיניים מרצדות, נקודות שחורות בראיה, זבובים בעיניים, הבזקים בעין, סינוורים בעיניים, עין מרצדת ועוד.

קרע ברשתית עקב היפרדות זגוגית הוא מצב חמור עם פוטנציאל לעיוורון. הרשתית הינה שכבת תאי- עצב דקיקה הממוקמת בחלקו האחורי של העין. תפקידה מקביל לתפקיד ה"פילם" של מצלמה, התאים בה רגישים לאור, ובהתאם מעבירים אותות למוח ליצירת תמונה.

קרע ברשתית אינו כואב ועשוי להתייצג עם הסימפטומים הבאים:

– הופעה פתאומית של רחפנים Floaters – כתמים שחורים צפים המפריעים לשדה הראייה, יכולים להזכיר קורי עכביש, אבק, עננים או עיגולים שחורים.
– פוטופסיה (Photopsia) – הבזקים, פלאשים ספונטניים של אור. בולטים בעיקר בסביבות חשוכות אך לא רק, לרב מופיעים בשדה הראייה הפריפרי.

גורמי סיכון:

– גיל מבוגר
– קוצר ראייה
– טראומה
– היסטוריה משפחתית של קרע או הפרדות רשתית
– ניתוחי עיניים בעבר

רב הקרעים ברשתית נוצרים בעקבות "היפרדות זגוגית":

זגוגית העין מורכבת מג'ל שקוף ('נוזל הזגוגית') הממלא את חלל העין ומחובר לרשתית. תפקידו לשמור על נפח העין ולאפשר לקרני האור לעבור דרכו כדי להגיע לרשתית. נוזל הזגוגית מורכב בעיקרו ממים, קולגן וחומצה הילארונית ומוקף בקפסולת סיבים המחוברת לרשתית בחלקה האחורי. באופן טבעי, עם הגיל, זגוגית העין מתכווצת ונפרדת מהרשתית, תהליך המכונה "הפרדות זגוגית אחורית" המתרחש לרב ללא סיבוכים. ככל שהזגוגית יותר צמיגה ברגע ההפרדות, כך הסיכוי למשיכה חריגה של הרשתית גדל כשבעקבותיה עשויה הרשתית להיקרע.

אבחנה של קרע ברשתית מתבצעת בבדיקה של רופא העיניים לאחר הרחבת אישונים באמצעות מנורת הסדק ועדשה מיוחדת המונחת על פני העין. במקרים בהם קיים דימום זגוגיתי (למשל בחשד לקרע עקב טראומה) ייתכן וייעשה שימוש באולטרסאונד לזיהוי הקרע.

הטיפול בקרע ברשתית נעשה כדי למנוע התקדמות להיפרדות רשתית (מצב חירום המסכן בעיוורון). לכן לא כל הקרעים דורשים טיפול, קרעים א-סימפטומטיים עם סיכון נמוך להתקדם להיפרדות יכולים להישאר במעקב בלבד. במידה והרופא המטפל החליט שנחוץ טיפול, קיימות שתי אופציות טיפוליות המתבצעות במרפאה לאחר הזלפת טיפות להרחבת אישונים וטיפות להרדמה מקומית:

לייזר (Laser Photocoagulation) – הטיפול הנפוץ, קרן לייזר בעלת אורך גל מותאם לטיפולי רשתית, בעזרת הקרן יוצרים צלקות נקודתיות סביב הקרע ובכך מונעים ממנו להיפער בעתיד.
קריופקסי (Cryopexy) – עבור מקרים בהם קיים דימום בחלל העין וקיים קושי לראות את הקרע. ניגשים לקרע מהאזור החיצוני של העין וע"י מכשיר להקפאה מקומית מגדרים את הקרע בעזרת צלקות קור בדומה ללייזר.

לאחר הטיפול ניתן לחזור לשגרת חיים רגילה ללא הגבלות. מכיוון שתהליך ההצטלקות מסתיים בין שבוע לשבועיים לאחר הפרוצדורה יש לחזור למעקב לאחר מכן על מנת לוודא אטימה מוחלטת של הקרע. במידה ולא ייתכן ויידרש סבב טיפולי נוסף.

לתיאום פגישה אישית
בנושא 
היפרדות זגוגית
עם פרופ' רבינא

0587977550
יש גם וואטסאפ!
(אודות פרופ' רבינא)

שלחו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם

צרו קשר עם המרפאה של פרופ' גלעד רבינא

צרו קשר עם המרפאה של פרופ' גלעד רבינא

דילוג לתוכן