...

בדיקת OCT - Optical Coherence Tomography

בדיקת OCT
בדיקת OCT

בדיקת OCT עיניים

בדיקת (Optical Coherence Tomography) OCT הינה בדיקה הדמיה לא פולשנית המשמשת לסריקת שכבות הרשתית והעצב האופטי. הבדיקה מספקת תמונה תלת ממדית מקודדת בצבע ועושה שימוש בקרן אור באורך גל אינפרה- אדום ומראות. התמונה מיוצרת על פי חישוב מהירות החזרי הקרניים ומאפשרת גילוי מוקדם וטיפול במחלות עיניים שעלולות להתפתח עם הזמן ללא תסמינים מורגשים בשלבים הראשונים.

בדיקת ה OCT מספקת מידע ברזולוציה ודיוק גבוהים מאד לגבי מבנה הרשתית באזור המקולה ועצב הראיה ומכך נובעת חדשנותה.

בדיקת ה OCT היוותה פריצת דרך במחקר ובטיפול וכיום הינה בדיקת שיגרה חיונית באבחון וניטור רובן המוחלט של מחלות הרשתיתניוון מקולרי, רשתית סוכרתית, חסימות עורק או וריד הרשתית, חור מקולרי, היפרדות רשתית או זגוגית, ממברנות אפירטינליות, גלאוקומה ועוד.

– בדיקת OCT ניוון מקולרי
– בדיקת OCT רשתית סוכרתית
– בדיקת OCT חסימות עורק
– בדיקת OCT חסימת וריד
– בדיקת OCT  חור מקולרי
– בדיקת OCT היפרדות רשתית
– בדיקת OCT היפרדות זגוגית
– בדיקת OCT ממברנות אפירטינליות
– בדיקת OCT גלאוקומה
– ועוד..

לתיאום פגישה אישית
בנושא 
בדיקת OCT
עם פרופ' רבינא

0587977550
יש גם וואטסאפ!

(אודות פרופ' רבינא)

כאמור, מלבד הערכה של הרשתית לOCT תפקיד חשוב בזיהוי הפרעות בעצב הראייה (העצב האופטי). הבדיקה מסייעת לזהות שינויים בסיבי העצב כמו שמתרחש במצב של גלאוקומה.

סריקת OCT היא כלי שימושי להערכת הזווית הקדמית במטופלים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח גלאוקומה. הזווית הקדמית היא תעלת הניקוז של הנוזל התוך עייני. כאשר ניקוז הנוזל דרך התעלה נפגע, עלול להיווצר מצב של עלייה בלחץ התוך עייני , דבר שמביא לנזק בעצב הראייה ולבסוף , אם לא מזוהה ומטופל בזמן, לאובדן הראייה.

ה-OCT מספק תמונות חתך של הזווית הקדמית ומאפשר זיהוי של גלאוקומה סגורת זווית או פתוחת זווית. כמו כן ניתן לאבחן היצרות בזווית , דבר שעלול להתפתח לגלאוקומה סגורת זווית.  

תהליך ביצוע הבדיקה:

בהתבסס על היסטורית מחלות העיניים או השאילתה הנבחנת בבדיקת ה- OCT רופא העיניים יחליט אם יש צורך בהרחבת האישונים או לא. לרוב יהיה צורך בכך ויטופטפו טיפות עיניים להרחבה כחצי שעה לפני הבדיקה. הבדיקה אורכת 5-10 דקות ובמהלכה תתבקש להניח את הסנטר על משענת ולהתמקד בנקודה.  

עקב הרחבת האישונים ייתכן ותרגיש מסונוור במקצת אך הבדיקה אינה כרוכה בכאב. רצוי להצטייד במשקפי שמש כדי להקל על הסינוור לאחר הבדיקה ובמלווה שיעזור בהתניידות חזרה הביתה מפני שיתכן שטשטוש הראייה לא יאפשר נהיגה עד שתפוג פעילות הטיפות המרחיבות. יש לציין כי בניגוד לסריקת CT , בבדיקת OCT אין קרינה מסוכנת כלל.

מתי לא ניתן לבצע את הבדיקה ?

חשוב לציין כי OCT היא טכנולוגיה המסתמכת על גלי אור ועל כן מחייבת מעבר תקין שלהם דרך העין. במצבים שונים בהם מופרעת חדירות האור כמו קטרקט צפוף או דימום משמעותי בזגוגית העין הבדיקה לא תהיה יעילה.

למה חשוב לבדוק את הרשתית ?

הרשתית היא השכבה האחורית של העין, רגישה לאור ומשדרת את אותות האור שמתקבלים על ידי העין למוח. המוח מפרש את האותות האלו וממיר אותם לתמונות שאנו רואים. במרכז הרשתית קיים אזור רגיש במיוחד לפרטים וצבעים שנקרא מקולה.

הרשתית מהווה מעין חלון לכלי הדם שבגופנו. מחלות כלי דם מערכתיות רבות כמו סוכרת ניתן לאבחן בבדיקת רשתית יסודית. זיהוי מצבים אלה בשלב מוקדם יכול למנוע סיבוכים אפשריים, בניהם פגיעה בראייה עד לכדי עיוורון.

הבדיקה מומלצת לביצוע מעל גיל 50 או כאשר קיים סיכון מוגבר לסבול מבעיות עיניים. פרמטרים שמעלים את הסיכון יכולים להיות היסטוריה משפחתית או אישית של מחלות עיניים, סוכרת, יתר לחץ דם.

גם כאשר לא ידוע על סיכון גבוה למחלות עיניים, בדיקת OCT היא עדיין דרך טובה לשמור על בריאות העיניים שכן מסייעת באבחון מוקדם, ויצירת בסיס אליו יכול להתייחס רופא העיניים בבדיקות ההמשך.

שלחו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם

צרו קשר עם המרפאה של פרופ' גלעד רבינא

צרו קשר עם המרפאה של פרופ' גלעד רבינא

דילוג לתוכן