בדיקת OCT – Optical Coherence Tomography
בדיקת OCT עיניים
בדיקת OCT עיניים
בדיקת (Optical Coherence Tomography) OCT הינה בדיקת הדמיה לא פולשנית המשמשת לסריקת שכבות הרשתית והעצב האופטי. הבדיקה מספקת תמונה ברורה ומוגדלת של הרשתית. הבדיקה נעשית על ידי שימוש בקרן אור באורך גל אינפרה אדום ומראות. בדיקת OCT מאפשרת גילוי מוקדם ומעקב אחר מחלות רשתית.
בדיקת ה OCT היוותה פריצת דרך וכיום הינה בדיקת שיגרה חיונית באבחון וניטור רובן המוחלט של מחלות הרשתית – הכוללות, ניוון מקולרי, רשתית סוכרתית, חסימות עורק או וריד הרשתית, חור מקולרי, היפרדות רשתית או זגוגית, ממברנות אפירטינליות ועוד…
– בדיקת OCT ניוון מקולרי
– בדיקת OCT רשתית סוכרתית
– בדיקת OCT חסימות עורק
– בדיקת OCT חסימת וריד
– בדיקת OCT חור מקולרי
– בדיקת OCT היפרדות רשתית
– בדיקת OCT היפרדות זגוגית
– בדיקת OCT ממברנות אפירטינליות
בנוסף, מלבד הערכה של הרשתית לבדיקת OCT תפקיד חשוב בזיהוי הפרעות בעצב הראייה (העצב האופטי). ומסייעת לזיהוי שינויים בסיבי העצב במחלות כגון גלאוקומה.
תהליך ביצוע הבדיקה:
לרוב אין צורך בהרחבת אישונים ורק במקרים בהם האישונים אינם רחבים מספיק תתבצע הרחבת אישונים טרם הבדיקה. הבדיקה אורכת מספר דקות ובמהלכה תתבקש להניח את הסנטר על משענת ולהתמקד בנקודה. חשוב לציין כי בניגוד לסריקת CT, בבדיקת OCT אין קרינה מסוכנת כלל.
מתי לא ניתן לבצע את הבדיקה ?
OCT היא טכנולוגיה המסתמכת על גלי אור ועל כן מחייבת מעבר תקין שלהם דרך חלקי העין. במצבים שונים בהם מופרעת חדירות האור כגון קטרקט צפוף או דימום משמעותי בזגוגית, הבדיקה לא תהיה יעילה.
למה חשוב לבדוק את הרשתית ?
גם כאשר לא ידוע על סיכון גבוה למחלות עיניים, בדיקת OCT היא עדיין דרך טובה לשמור על בריאות העיניים שכן מסייעת באבחון מוקדם, ויצירת בסיס אליו יכול להתייחס רופא העיניים בבדיקות ההמשך.