פרופ׳ גלעד רבינא

הזרקות תוך עיניות

חסימה ורידית לפני ואחרי טיפול באבסטין (ספיגה של נוזל תוך רשתי)

הזרקות תוך עיניות

הזרקות תוך עיניות מתבצעות במרפאה ועורכות מספר דקות. תחילה יוזלפו טיפות להרדמה מקומית ולאחר מכן, כשהאזור רדום, יוכנס מפסק עפעפיים במטרה להשאיר את העין פתוחה, תוזלף טיפת פולידין לחיטוי העין תבוצע ההזרקה דרך לובן העין לתוך חלל העין (לזגוגית) והתרופה תוחדר במשך מספר שניות לחלל העין.

לאחר ההזרקה יתכן טשטוש בראייה ופלוטרס, שייעלמו תוך יום- יומיים מההזרקה. זיהום הוא הסיכון העיקרי הכרוך בהזרקה לתוך העין ושכיחותו היא 1 ל-5000 זריקות

VEGF – ANTI

VEGF (vascular endothelial growth factor) 

הינה מולקולת חלבון המופקת ע"י התאים בגוף וחיונית במקרים בהם הגוף נזקק לייצר כלי דם חדשים, למשל לאחר פציעות.

מחלות שונות כגון רשתית סוכרתית, ניוון מקולרי וחסימה ורידית יכולות לגרום לייצור יתר של VEGF, מצב שאינו תקין. עודף מהמולקולה עשוי לגרום מחד ליצירת כלי דם חדשים בעלי מבנה לא תקין הנוטים לדלף ולדימומים ומאידך לנזק לכלי הדם התקינים הקיימים. הדלף והדימומים ברשתית, ובפרט במרכז הראיה, הם הגורם המרכזי להחמרה משמעותית בראייה.

תרופות ממשפחת Anti – VEGF מעכבות את פעילות החלבון ובכך עשויות להאט ולמנוע את התקדמות והחמרת המחלה. כיוון שנרצה לבצע עיכוב מקומי בעין בלבד ולא בכל הגוף, שכן חלבון זה כן חיוני לריפוי מערכות אחרות, החומר מוזרק ישירות לחלל העין בכמות קטנה.

מחלות עם התוויה לטיפול בתרופות ממשפחת Anti – VEGF:

– רשתית סוכרתית
– ניוון מקולרי
– חסימת ווריד הרשתית
– יצירת כלי דם לא תקינים ברשתית

הטיפול בהזרקות Anti – VEGF הינו כרוני ויש לחזור עליו כל תקופה. בתחילת הטיפול, שלב המכונה "העמסה" תבוצע זריקה כל 4 שבועות למשך לפחות 3 זריקות. לאחר מכן, כתלות במצב העין והתגובה לתרופה, ייעשו ניסיונות ריווח בין הזריקות, ניתן להגיע אף לריווח של 20 שבועות בין זריקה לזריקה. חשוב לציין כי ברוב המצבים לא מתבצעת הפסקה בטיפול אלא רק ריווח בין הזריקות

כיום ישנן 4 תרופות עיקריות בשימוש ממשפחת הAnti – VEGF,  ההבדלים ביניהן הוא מבנה המולקולה הפעילה החוסמת את חלבון ה- VEGF:

– אווסטין (AVASTIN): בישראל הזריקה מסובסדת ע"י המדינה, לכן זוהי התרופה הנפוצה ממנה כל המטופלים מתחילים. במקור משמשת לטיפול בממאירויות של המעי הגס והוסבה לטיפול במחלות רשתית לאחר מחקרים ההוכיחו את יעילותה ובטיחותה.

– לוסנטיס (LUCENTIS), ואביזמו (VABYSMO) אייליאה (EYLEA): נדרשת השתתפות עצמית. במידה וממשיכה התדרדרות בראייה או שלא נצפה שיפור מספק תחת הטיפול באבסטין יומלץ לעבור ללוסנטיס, ואביזמו או אילייאה. חשוב לציין כי לא הוכח הבדל משמעותי ביעילותן או בטיחותן.

סטרואידים 

אוזורדקס (OZURDEX) היא תרופה ממשפחת הסטרואידים ומטרתה לעכב תהליכים דלקתיים. אוזורדקס הוכחה כיעילה בהפחתת בצקת מקולרית. התרופה מגיעה בתוך שתל מתכלה המאפשר שחרור איטי והדרגתי של התרופה לחלל העין במשך עד חצי שנה ומוזרקת לתוך העין. ההתוויה העיקרית לטיפול היא חסימת ווריד הרשתית.

הסיכונים העיקריים בשימוש בתרופה הם התפתחות מואצת של קטרקט וגלאוקומה.

פרופ' גלעד רבינא

רופא עיניים בכיר, מומחה למחלות רשתית, מנתח רשתית וקטרקט

תוכן העניינים

לפתיחת הצ'אט
שלום,
כיצד אוכל לעזור לך?