פרופ׳ גלעד רבינא

חסימת עורק הרשתית

חסימת עורק הרשתית – איבוד ראייה פתאומי, ראייה מטושטשת פתאומית

חסימת עורק הרשתית – 

כדי לשמור על רשתית העין מתפקדת יש צורך בשמירה על אספקת דם רציפה. לרשתית העין ישנם עורק ווריד מרכזיים האחראיים לספק לה חמצן וחומרי הזנה. במידה ועורק הרשתית נסתם, דם לא יוכל להגיע לרשתית ולכן לא יסופקו חמצן וחומרי הזנה לתאי הרשתית מה שיגרום למוות של תאי רשתית.

קיימים שני סוגי חסימות:

– חסימת עורק הרשתית המרכזי ( central retinal artery occlusion) – כיוון שאחראי על אספקת הדם לרב הרשתית יגרום לאיבוד ראייה משמעותי. ב25% מהמטופלים קיים עורק נוסף (cilioretinal artery), במטופלים אלו, במידה ומתרחשת חסימה של עורק הרשתית המרכזי, הפגיעה בראייה תהיה פחות חמורה בזכות אספקת הדם הכפולה.

– חסימת עורק רשתית משני ( branch retinal artery occlusion) – יגרום לאיבוד ראייה חלקי, בהתאם לאזור ברשתית אותו הוא אחראי לספק.

החסימה לרוב נגרמת עקב תסחיף (למשל תסחיף כולסטרול שזורם הדם עד שמגיע לכלי דם צר מספיק כדי להיתקע ולחסום אותו) או היווצרות טרומבוס. 

גורמי סיכון להיווצרותם:

– היצרות עורקי הצוואר (קרוטיד)
– אתרוסקלרוזיס (קישיון של העורקים עקב משקעים שמוניים)
– מחלת לב מסתמית
– הפרעות בקצב הלב (למשל פרפור עליות)
– יתר לחץ דם
– ערכי כולסטרול גבוהים
– מחלות דלקתיות של כלי הדם
– סוכרת
– עישון
– ממאירויות

התסמין העקרי הוא איבוד ראייה פתאומי מלא או חלקי (בהתאם למיקום החסימה), שאינו כואב, בעין אחת.

האבחנה של חסימת עורק הרשתית מתחילה בבדיקה של רופא העיניים לאחר הרחבת אישונים. במידה ומדובר בחסימה של העורק המרכזי ניתן יהיה לראות “cherry red spots” (מקולה אדומה ושאר הרשתית מולבנת) ובמידה ומדובר בחסימת סעיף נראה את האזור החסום כאזור ספציפי בהיר יותר ברשתית. לאחר מכן יבוצעו בדיקות הדמייה נוספות כגון OCT המאפשר למדוד את עובי האזור הפגוע (בתחילה יהיה בצקתי ולאחר מכן יהפוך לדק יותר בעקבות מוות של תאי רשתית) ופלורוסצין אנגיוגרפי (עם הזרקות תוך עיניות של חומר ניגוד לווריד) המאפשרת להדגים את כלי הדם ברשתית, במקרה זה היא תדגים מילוי חלקי ואיטי מהרגיל של עורקי הרשתית.

אין טיפול מוכח לחסימת עורק הרשתית. עם זאת ישנן מספר פעולות שבמידה וייעשו עד 6 שעות מרגע הופעת הסימפטומים עשויות לעזור (בניסיון לקדם את הטרומבוס לעורק קטן יותר שחסימתו תגרום לפחות נזק):

– הפחתת לחץ תוך עיניי (ע"י תרופות, פאראצנטזיס או מסאז' לעין) במטרה לגרום לתסחיף לנוע בתוך כלי הדם ושיחסם כלי דם קטן יותר
– טיפול בתא לחץ

בהמשך תתבקש לבצע בירור מקיף יותר לשלילת גורמי סיכון שייתכן והובילו לחסימת עורק הרשתית ובאותה מידה יכולים לגרום לחסימה במקומות אחרים בגוף כגון מוח ולב. הבירור הראשוני יכלול אולטראסאונד לעורקי הצוואר, אקו לב ובדיקות דם.

הפרוגנוזה משתנה, לרב מדובר בפגיעה בלתי הפיכה, במידה ומדובר בחסימת עורק סעיפי ישנו סיכוי להתאוששות הראיה המרכזית.

פרופ' גלעד רבינא

רופא עיניים בכיר, מומחה למחלות רשתית, מנתח רשתית וקטרקט

תוכן העניינים

לפתיחת הצ'אט
שלום,
כיצד אוכל לעזור לך?