פרופ׳ גלעד רבינא

סינדרום משיכת זגוגית – מקולה

טשטוש ראייה

סנדרום משיכת זגוגית – מקולה (VitreoMacular Traction Syndrome)

זגוגית העין הינה ג'ל שקוף הממלא את חלל העין. תפקידו לשמור על נפח עין תקין ולאפשר לקרני האור לעבור דרכו כדי להגיע לרשתית. הזגוגית מורכבת בעיקרה ממים, קולגן וחומצה הילארונית ומוקף בקפסולת סיבים המחוברת לרשתית בחלקה האחורי.

כאשר מתבגרים, כחלק מתהליכים טבעיים שקורים בגוף, הג'ל הזגוגיתי עובר תהליך של התנזלות, מצב הגורם לירידה בנפחו הכולל ולמשיכה של הקפסולה המקיפה אותו כלפי פנים ולכן נוטה להיפרד מהרשתית, מצב המכונה היפרדות זגוגית אחורית (PVD) שלרוב מתרחש ללא סיבוכים.

לעיתים, ההיפרדות אינה מלאה ונוצר מצב בו חלק מהזגוגית נותר מחובר לרשתית ועשוי להפעיל עליה כוחות משיכה, מצב זה עשוי לגרום לנזק במרכז הראיה, מצב המכונה סינדרום משיכת זגוגית – מקולה.

סימפטומים אופייניים יכולים להופיע בהדרגה וכוללים:

– טשטוש ראייה (ראייה מטושטשת)
– ירידה בחדות הראייה
– פלאשים, הבזקים של אור
– מיקרופסיה \ מקרופסיה, חפצים נראים קטנים או גדולים יותר מבמציאות
– מטמורפופסיה, קווים ישרים נראים פתאום מעוקלים, למשל משקוף של דלת.

גורמי סיכון:

– קוצר ראייה
– רשתית סוכרתית
– חסימת ווריד הרשתית

אבחנה טיפול:

ישנן שלוש גישות טיפוליות עיקריות לסינדרום:

1 – מעקב צמוד כולל ביצוע OCT, ללא התערבות – כאשר הסימפטומים אינם משמעותיים ואין ירידה בחדות הראיה, לפעמים המצב נפתר מעצמו.

2 – ויטרקטומיה – ניתוח לניתוק החיבור בין הזגוגית לרשתית והסרה של הזגוגית. משמשת עבור מטופלים הסובלים מסימפטומים כגון ראיה מעוותת או ירידה בחדות הראיה. הוכח שבמקרים בהם נכון לטפל באמצעות ויטרקטומיה הפרוגונזה משתפרת ככל שמקדימים לנתח.

3 – אוקריפלזמין (Ocriplasmin): הזרקה תוך עיינית של פלזמין המחקה פלזמין אנושי. יש לציין כי טיפול זה לא קיים בארץ ואינו נפוץ.  

פרופ' גלעד רבינא

רופא עיניים בכיר, מומחה למחלות רשתית, מנתח רשתית וקטרקט

תוכן העניינים

לפתיחת הצ'אט
שלום,
כיצד אוכל לעזור לך?